Директори предлагат родителите да остават при детето в яслата за по-добра адаптация

Тази практика се прилага като подход в Нидерландия, Германия и други европейски страни

30.06.2022 | 19:54 Редактор: Теодора Патронова

Родители да влизат по няколко часа на ден в детските ясли от тази есен. Това са предложили директори на детски заведения в София на среща със Столичната община. Тази практика няма да е задължителна, а ще е по желание на всеки родител или близък на семейството.

От години в столичната 46 детска ясла е практика, при постъпване на детето в първите дни, родителите да остават с него.

"Ако те желаят, винаги могат да влязат в групата, да видят детето им как се адаптира, как се отглежда", коментира директорът Ангелина Цолова.

Такава практика вече се осъществява в редица детски ясли в столицата. Идеята на педагозите е родителите да спомагат за нормалната адаптация на детето.

"Родителят обикновено остават за половин-един час в зависимост от възможностите си и желанието. Щом види, че детето е спокойно и се заиграва, си тръгва", поясни Цолова.

Обсъжда се тази процедура да се прилага навсякъде.

"Родителите, които желаят могат да участват в адаптационния период на техните деца в яслите, за да може от една страна да намалим стреса при децата, да успокоим родителите, да видят условията, при които се отглеждат децата. Начинът, по който протича един ден тук. Това ще помогне на децата, на родителите и на работещите в детските ясли, за да може по-лесно и по-бързо да приключи адаптационният период на малките деца", коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Присъствието на родител в детската ясла се прилага като подход в Нидерландия, Германия и други европейски страни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК