Експерт: В много лошо положение сме и отиваме на арбитраж с "Газпром"

Ние вече сме в хипотеза да ги молим да удължат договора, каза Валентин Николов

29.08.2022 | 09:16 Редактор: Тодор Петров
Експерт: В много лошо положение сме и отиваме на арбитраж с

"България не e взела правилното решение по стария договор с "Газпром". Нов договор вече няма как да се сключи. Всяка стъпка е голям проблем. Отиваме на арбитраж най-вероятно", заяви Валентин Николов, председател на Националния комитет на Световния енергиен съвет, бивш депутат, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш шеф на БЕХ. 

Според Валентин Николов сме "в много лошо положение".

"Дори да влезем в преговорите, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този момент, до края на годината. Ние вече сме в хипотеза да молим "Газпром" да удължи договора, за да можем да вземем тези количества. Защото ние по договор трябва да ги платим, независимо дали сме ги взели или не", обясни той пред БНР.

"В двата случая – дали ще получим част от количествата и няма да ги платим, тоест до края на годината, няма да се удължи договорът и "Газпром" благосклонно ще каже: Няма да ги платите другите, или ще удължим съществуващия договор, следващата година, за да вземем всички количества и "Газпром" благосклонно ще каже – ОК, ще ви дадем всички количества на тази цена, която е договорена, а не по новата спотова цена, пак зависи от "Газпром" и трябва да ги молим", каза Николов.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
АРБИТРАЖ- СПРЯЛ ГАЗ
преди 1 година
КОЙ СПРЯ ПОДАВАНЕТО НА ГАЗПРОМСКИЯ ГАЗ - НИЕ ИЛИ ГАЗПРОМ? КОЙ ИЗМЕНИ ТОЧКА В ДОГОВОРА С ГАЗПРОМ НИЕ ИЛИ ТЕ? РАЗБИРА СЕ ТЕ- НАЛИ ПУТИН НАЛОЖИ НЯКАКЪВ НОВ ЗАКОН В РУСИЯ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ ТЯХНА БАНКА ОПРЕДЕЛЯЩА РАЗМЕННИЯ КУРС. НО ЕС И ЦЕЛИЯ СВЯТ НЕ СА ВВЪЪЪЪЪЪВВВВ (!!!!!!!) ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ ! НИЕ ИМАМЕ БЪЛГАРСКА И ЕС ЮРИСДИКЦИЯ. ПУТИНОВИЯ ЗАКОН У НАС НЕ ВАЖИ. КОЙТО ИСКА- ДОБРОВОЛНО ДА ГО ПРЕМЕ Е ДРУГ ВЪПРОС. ОСВЕН ТОВА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПЛАЩАХМЕ ЦЕНАТА ПО ДОГОВОРА ЗА НЕПОЛУЧЕНИЯ ГАЗ. Сигнализирай за неуместен коментар