Близки на загиналите на "Струма" търсят истината: Много е лесно да набедят починалия шофьор

Магистралата има вина на 99%, убедени са роднините на починалите македонци

25.08.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

10 месеца след катастрофата магистрала "Струма", в която загинаха над 40 македонски граждани, беше направен нов оглед на мястото на инцидента. Искането е на близки на пострадалите, а целта - да се установи дали са налице неизправности в пътната настилка.

Чамо Паязид губи племенника и снаха си в катастрофата. Десет месеца след инцидента споделя, че усещането за безнаказаност остава, защото не е потърсена отговорност заради лошата пътна настилка и маркировка в участъка.

"Магистралата има вина 99%, а е много лесно да се каже, че шофьорът е виновен. Няма заспал тук, има вина магистралата, не е имало значение, че има паркинг, няма табела, а там е с три ленти магистралата и изведнъж идват две... къде ще идеш ти?", пита Чамо Паязид.

Близките и адвоката им имат съмнения за нарушения в пътния участък, които са довели до трагичния инцидент.

"Основните са във връзка с маркировката, качеството на асфалта и вида мантинели, които са били изградени, както и пътните знаци, които са били поставени", уточни адвокат Николай Димитров.

Огледът на мястото продължи около час, като обхвана 3-километрова отсечка преди мястото на инцидента, тъй като според твърденията именно маркировката и пътния участък там са заблудили шофьора.

"Детайлът е, че умрелият шофьор никой не го защитава и версията е най-лесна. Никой не обвинявам, но разследването се е движело в такава насока, а ние ще искаме да се изследва и евентуалните твърдения за неизправност на пътния участък", заяви Димитров.

Резултатите от експертизата се очаква да станат ясни до три месеца, а близките на починалите и ранените смятат да съдят пътната агенция и застрахователя за 750 000 евро.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК