Бивш шеф на НСлС: Корупция, алчност и непрофесионализъм са довели до катастрофата в Бургас

"Коренът на проблема е в континентална Турция", твърди арабистът проф. Владимир Чуков

25.08.2022 | 18:54 Редактор: Петя Кръстева

Корупция, алчност и непрофесионализъм са довели до катастрофата в Бургас. Това заяви пред Новините ON AIR бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той видя пропуски както от страна на службите, така и в подготовката на полицаите.

"За съжаление, корупцията убива. Как е възможно автобус с нелегални мигранти да измине повече от 70 километра на територията на България, без никой да го спре? Възможно е с помощ отвътре", смята Бойко Найденов. 

По думите му и в трафика на хора, и в трафика на наркотици се ангажират лица от службите на 1, 2, 3 ниво, които да обезпечат преминаването. 

"Някъде там може да е станала засечка и да се стигне до ескалация, но ако този автобус сега е предмет на обсъждане, най-вероятно още 10 автобуса са минали оттам тази седмица без да бъде забелязано – умишлено или непредпазливо, не мога да кажа", подчерта той. Според Найденов една голяма част от трафика на хора минава през България, но случаите, в които трафикантите биват заловени, са съвсем малко. Същото се отнася и наркотиците – изработва се канал и там понякога се пускат количества, които да покажат, че все пак се работи.

"Заради големия брой мигранти най-вероятно българските служби за сигурност са разполагали с оперативна информация за предстоящия трансфер. Не ми се мисли, че в момента нашите служби за сигурност са толкова неадекватни. Ако това беше терорист с взрив, това ли е силата на нашите служби за сигурност, които не могат да спрат един автобус, който се движи по пътя", констатира бившият шеф на НСЛС.

Найденов забелязва и друг пропуск в действията на загиналите полицаи. 

"Ако се прави блокада, заградително мероприятие, не може ти с тялото си да препречваш пътя на един автобус, който лети, без да знаеш какво е в главата на водача. То е ясно че той няма да спре и вероятността да те удари е голяма. Ако службите, полицията и всички отговорни институции не са сработили, защо оградата по границата с Турция не е спряла бежанците?", интересува се той.

"С оградата може да спрете животни, не можете да спрете хора. Част от колегите, които се изпращани на командировка за участие в тази операция, не са обучени за този вид дейност", твърди Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи.

Арабистът проф. Владимир Чуков смята, че "коренът на проблема е в континентална Турция, променената регионална обстановка и затоплянето на отношенията между Сирия и Турция заради икономическата криза в южната ни съседка".

"Турската икономика не е това, което беше преди 5,6 години, когато турският трудов пазар имаше нужда от тези хора – сега нещата са променени. От месец официална Анкара обяви, че прави завой по отношение на Башар Асад, вече не искат да го свалят, а да се договарят с него – един от пунктовете за договорка – това са сирийските бежанци. Турция дори искаше да направи една военна операция в Сирия, за да може да върне тези хора", обобщи Владимир Чуков. Той очаква с наближаването на президентските избори в Турция – проблемът с мигрантите у нас да се задълбочи.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК