Лекарите вече могат да издават е-направления за безплатни антигенни тестове

Увеличават се цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с Ковид-19

24.08.2022 | 16:56 Редактор: Теодора Патронова
Лекарите вече могат да издават е-направления за безплатни антигенни тестове

Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за Ковид-19. Това става възможно с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от лекарската организация.

С Анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат договор с Касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците, не повече. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна.

Така от една страна ще се гарантира лечението на усложнените пациенти с Ковид-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, съобщи Български лекарски съюз.

Също така се увеличават цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с Ковид-19, като цената на Клинична процедура  3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а КПр. 4 - от 250 на 300 лв. на ден.

Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия също са част от договореностите по Анекса на НРД.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу Ковид-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу Ковид-19, ще получават заплащане за тази дейност.  

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание. Анексът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК