Българите срещу Ковид мерките: Обжалват заповедта за носенето на маски

Медиците призовават мерките да се спазват

23.08.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Граждани обжалват заповедта на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за носенето на маски на публични места. Според тях се нарушават правата на хората.

Към момента носенето на маски е задължително в лечебни заведения, аптеки, оптики, социални институции и градския транспорт. Според вносителите на жалбата ограниченията са прекалени. 

"Могат да въвеждат такива ограничения спрямо здравни заведения, поликлиники, обекти които са под тяхната ангажировка, но не могат да се намесват в частен бизнес. Българи от цял свят сме събрали в тази подписка. Вижда се, че на хората им е писнало от тези мерки, които не само нямат резултат, но в разгара на лятото здрави хора с маски - това е особено опасно за цялото ни здраве", каза журналистът Патриция Кирилова.

Медиците обаче призовават мерките да се спазват и да бъдем отговорни към носенето на маски, независимо че броят на заразените намалява. 

"Опитът, който натрупахме за последните вече повече от две години и половина, вероятно ще ни научи по възможно най-добрия начин да се възползваме от защитата, която маските ни дават. Включително и в бъдеще време, когато има грипни епидемии, когато се чувстваме по някакъв начин уязвими, тъй като около нас има хора, които видимо не са добре или пък ние не се чувстваме добре. Въпрос е на здрав разум да се научим да се възползваме по най-добрия начин от тях, без обаче в никакъв случай те да се превръщат в новото нормално", каза вирусологът проф. Радостина Александрова. 

За повечето хора обаче маските са излишни. Така смята и Мирослав, който срещаме на столичното летище. Той идва от Испания. 

"Тези маски са излишни още от самото начало. Нито съм ваксиниран, нито нещо, а съм си жив и здрав. Аз съм обиколил половината свят. Не може тези, които стоят на едно място, да боледуват, а тези които пътуват, да стоят с маските", посочи той. 

Настоящите мерки изтичат на 25 август. Все още не е ясно дали ще бъдат удължени.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 1 година
Поздравления! Абсолютно безсмислени мерки от медицинска гледна точка. Сигнализирай за неуместен коментар