Вирусолог предупреждава за промени в имунната система заради честите ваксинации срещу Ковид

"Мисля, че има смисъл да има бустер за следващата зима, но не на всеки три месеца", смята Улф Дитмер

22.08.2022 | 22:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вирусолог предупреждава за промени в имунната система заради честите ваксинации срещу Ковид

Хората над 60 години могат да се ваксинират срещу Ковид-19 за четвърти път. Но много ли помага това? Вирусологът от Есен Улф Дитмер предупреждава срещу твърде много ваксинации, тъй като те могат да променят имунната система. Той също така критикува ситуацията с данните в Германия.

Вирусологът Дитмер съветва да не се ваксинирате на всеки три месеца, за да избегнете задължителните маски или тестове съгласно новия Закон за защита от инфекции. "Ако повтаряте ваксинациите толкова често, може да има промени в имунната система", предупреди той в интервю за "Kölnische Rundschau". Това показаха и първите данни. "Мисля, че има смисъл да има бустер за следващата зима, но не на всеки три месеца".

За по-нататъшни ваксинации срещу коронавирус той препоръча на пациентите да изчакат, докато са налични ваксините на Biontec и Moderna, които са адаптирани към варианта Омикрон. "Те са двувалентни ваксини, съдържат старата ваксина и адаптиран вариант и предизвикват широк имунен отговор срещу всички предишни варианти", обясни той. "Така че бих изчакал до септември или октомври тези ваксини да бъдат на пазара и след това да се ваксинирам за зимния сезон".

В допълнение към твърде честите ваксинации, вирусологът критикува лошата ситуация с данните в Германия: "Не знаем ситуацията с имунитета за средното население, не сме в състояние да предоставим разумни данни тук, в Германия. Лошо е, че сме в такава незадоволителна позиция. Има и други патогени освен Sars-Cov2", каза вирусологът, цириран от немския RTL.de.

Според него Германия е трябвало да използва Ковид пандемията, за да създаде система, с която такива числа могат надеждно да се записват. "Други страни могат да го направят, за съжаление, ние не можем", подчерта Дитмер. Според учения генетичните промени в коронавируса са трудни за прогнозиране. "Но мисля, че теорията, че вирус-убиец с подобна тежест на Делта ще се върне през есента и зимата, е относително малко вероятна".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК