Маските остават - здравният министър удължи мерките срещу Ковид-19

Новите правила ще са валидни поне до 25 август

18.08.2022 | 17:11 Редактор: Елеонора Танева
Маските остават - здравният министър удължи мерките срещу Ковид-19

Противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 се удължават до 25 август с нова заповед на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев от днес.

Така задължителното носене на предпазни маски в градския транспорт в цялата страна остава задължително поне до тази дата.

Мерките включват носене на защитна маска за лице от всички лица, с изключение на деца до 6 г., когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Останалите мерки са спазване на физическа дистанция от 1,5 м от всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, където има струпване на хора; организиране от всички работодатели редовно проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), инструктаж на персонала за правилна хигиена. 

Задължително е и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични симптоми за Ковид-19, а също и за други остри заразни болести.

С противоепидемичните мерки се цели да не се допусне масово разпространение на Ковид-19 в страната, нарастване на броя на лицата с тежко протичане, изискващи болнично лечение и интензивни грижи, и свързаното с това претоварване на здравната система.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК