Проф. Аргирова: Вече ние управляваме епидемията, не Ковид-19 да ни налага мерките

Медици призовават да се възползваме от мерките, без да се превръщат в новото нормално

23.08.2022 | 17:44 Редактор: Елеонора Танева

Разхлабват ковид мерките - задължителното носене на маски отпада за градския транспорт, остават задължителни за здравните заведения, оптиките, както и в домовете за възрастни хора.

Решението е на експертния съвет към Министерство на здравеопазването, който следи актуалната епидемична обстановка у нас.

"В транспорта вече маските няма да бъдат задължителни. Който иска, разбира се, може да ги носи", заяви проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към МЗ.

Има обаче недоволни, които са против носенето на маски на публични места и дори са внесли жалба в съда, подкрепена от подписка.

"Българи от цял свят сме събрали в тази подписка. Защото, вижда се, на хората им е писнало от тези мерки, които не само нямат резултат, но в разгара на лятото - здрави хора с маски, това е особено опасно за цялото ни здраве", коментира Патриция Кирилова.

Медиците обаче призовават мерките да се спазват и да бъдем отговорни към носенето на маски, независимо, че броят на заразените намалява.

"Смятам, че опитът, който натрупахме за последните вече повече от две години и половина, вероятно ще ни научи по възможно най-добрия начин да се възползваме от защитата, която маските ни дават. Така че е въпрос на здрав разум да се научим да се възползваме по най-добрия начин от тях, без обаче в никакъв случай те да се превръщат в новото нормално", призова вирусологът д-р Радостина Александрова.

За повечето хора обаче маските са излишни. Така смята и Мирослов, който срещаме на столичното летище. Идва от Испания.

"Тези маски са излишни още от самото начало. Нито съм ваксиниран, нито нещо, а съм си жив и здрав", сподели той.

Данните показват, че броят на новозаразените с коронавирус намалява и те са около 1000 дневно, което дава на здравните власти повод за оптимизъм.

"Вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията, т.е. можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага", добави проф. Аргирова.

Наблюдението на ситуацията по региони остава. Здравното министерство има готовност да реагира, ако се наложи промяна. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 1 година
Който не може да управлява и контролира собствените си емоции и алчност по-добре да не дава съвети и да не заема отговорни постове,касаещи здравето и живота на хората Сигнализирай за неуместен коментар