Доц. Гломб: 30% са ваксинираните срещу Ковид-19, много от другите 70% са преболедували

Около 50 души в момента се нуждаят от интензивни грижи

24.08.2022 | 15:03 Редактор: Петя Кръстева
Доц. Гломб: 30% са ваксинираните срещу Ковид-19, много от другите 70% са преболедували

Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват, колкото и това да е върхът на един айсберг, все пак виждате, че той намалява. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, от Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Това в никакъв случай не означава, че няма да има и следваща вълна. Въпросът е да се държим по начин, по който вълните да бъдат точно като тази, която изпращаме - с относително празни болници, с ненапрегната здравна система и с отговорно поведение на цялото ни общество", призова тя.

Вирусологът изнесе данни, според които 30% от населението у нас е ваксинирано, а много голяма част от останалите 70% е преболедувала някаква форма на инфекцията, предаде Агенция "Фокус".

"Обикновено реинфекциите, повторните инфекции и инфекциите при ваксинирани протичат много по-леко. Така че може би това също е част от особеностите на тази вълна – тя протичаше с относително по-лека клинична картина", констатира Гломб 

"Независимо, че протича по-леко, има една група хора, които са изключително чувствителни към инфекциите на дихателните пътища и могат да се влошат бързо. Това го виждаме - около 50 човека и в момента нуждаят от интензивни грижи. Който е с придружаващи заболявания, трябва да взема необходимите мерки, независимо че като цяло болестта изглежда полека. Да, тя може да е по-лека, но заразява много повече хора", обобщи Гломб.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

 
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК