Министър Шишков: Може да ограничим скоростта по "Тракия" заради нагънатия асфалт

Явно пътищата се правят като изтече гаранцията да бъдат за основен ремонт, заяви служебният министър

19.08.2022 | 17:43 Редактор: Елеонора Танева

Заради лошото състояние на магистрала "Тракия" между Ямбол и Стара Загора и нагънатия асфалт е възможно скоростта да бъде ограничена, а отсечката основно ремонтирана. 

"Самият аз пътувам по тази магистрала, установявайки, че тя започва да придобива характера на Чирпан-Стара Загора. Горе на бюрото са ми разрешенията за ползване - вече не е в гаранция участъкът. Бях решил, ако имаме гаранция, да се възползваме, но не е в гаранция. Явно пътищата така се правят, че като изтече гаранцията, те да бъдат за основен ремонт", коментира служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Инспекцията на Регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" показа, че от месеци строителството на лотове 1, 2 и 3 на автомагистрала "Хемус" е замразено. 

"Магистралата не се строи последните 5-6 месеца. Най-лошото е, че в първи лот има мостови съоръжения, които конструкцията не позволява да продължат да съществуват по този начин, защото ще бъде компрометирана", заяви Шишков.

Ремонтът на тунелите Витиня и Ечемишка също е спрял.

"Намерихме трима работника вътре в тунела, които къртеха доста усилено. Може би знаеха че ще минем на проверка, ситуацията е доста плачевна", коментира Шишков.

A строителите се оплакали на ресорния министър, че не им е плащано от месеци. 

"Ще започнем да работим, за да осигурим законова норма за възлагане на основните ремонти, за да разделим ремонтите на основни и текущи и да осигурим поддръжката на пътища", каза служебният министър.

Пътната агенция и ресорното министерство все още се надяват обявените обществени поръчки за зимнно поддържане да не бъдат обжалвани. 

"Направили сме конкурси за краткото обявяване за 15 дена, за да не стигаме до пряко договаряне. Разачитаме на фирмите да участват в тези конкурси, да не ги саботират", призова Шишков.

Той е поискал анализ от държавното дружество "Автомагистрали" кога се очаква да бъдат готови отсечките, които се строят, като в това число влиза и Автомагистрала "Европа", която трябва да освободи движението през "Калотина".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК