НАП ще проверява и контролира строителите и инвеститорите

Секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева

11.08.2022 | 10:44 Редактор: Теодора Патронова
НАП ще проверява и контролира строителите и инвеститорите

Националната агенция за приходите (НАП) поставя на фокус строителите и инвеститорите, за които в момента тече най-силният период от годината, съобщиха от Агенцията.

Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Анализът на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. Ковид пандемията не доведе до осезаем спад в сградното строителство, а от друга страна – стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея нарастват с 28 на сто. Поради всички тези обстоятелства и процеси браншът е определен като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация.

НАП преди всичко стимулира доброволното спазване и апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени. Търси се комуникация и с бранша. Приходната агенция проявява разбиране към затрудненията, които изпитва бизнесът, но следи и за изпълнението на задълженията на участниците в строителния сектор. Тази година е предвидена и комуникационна кампания, която да разясни на продавачите и купувачите рисковете от  изповядване на имотни сделки на цени, които са по-ниски от реалните. Кампанията ще протече и в официалната Facebook страница на НАП.

Клиентите трябва да знаят рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвидено покачване на цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще имат право да получат обратно само парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност при покупката, също биха загубили от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.

Тъй като в строителния сектор сделките са сериозни, а при измами клиентът трябва да бъде максимално защитен, експертите съветват покупко-продажбата винаги да е на реалната цена, да има строго фиксирани предварителни договори и парите да се превеждат по банков път.     

Снимка:  Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК