Фирми отличници си върнаха 2,4 млрд. лв. ДДС от НАП

За първите шест месеца на 2022 г. постъпленията в бюджета са близо 5,6 млрд. лв.

28.07.2022 | 15:15 Редактор: Петя Кръстева
Фирми отличници си върнаха 2,4 млрд. лв. ДДС от НАП

Близо 2,4 млрд. лв. данък добавена стойност е възстановен от НАП през първата половина на 2022 г. на коректни фирми, регистрирани в Териториална дирекция на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители". Това е с 25 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец, в който са подали справка-декларация. Целта е средствата да се върнат максимално бързо в стопанския оборот, за да не се затруднява икономическата дейност на предприятията, което пък води до нови приходи за държавния бюджет, съобщават от приходната агенция.

Ръст и в събраните приходи отчитат от ТД на НАП "Големи данъкоплатци и осигурители". Само за първите шест месеца на 2022 г. постъпленията в бюджета са близо 5,6 млрд. лв. Това са над 1,3 млрд. лв. или 30 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Нетните приходи от ДДС са около 2,3 млрд. лв., което е с над 762 млн. лв. или 50 % повече, спрямо първите шест месеца на 2021 г.

"Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" винаги е осигурявала нужните условия за спокойна работа на големите компании. Подпомагаме дейността им не само като възстановяваме бързо съответните данъци, но прилагаме най-високи стандарти по отношение на обслужването. Така нашите клиенти имат възможността лесно и бързо да  изпълняват данъчно-осигурителните си задължения", заяви Георги Стефанов, директор на териториална дирекция ГДО.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК