Посланикът на Китай у нас: Няма да се откажем от използването на сила, ако се наложи

Визитата на Нанси Пелоси представлява сериозна политическа провокация, подчерта Н. Пр. Дун Сяодзюн

18.08.2022 | 21:58 Редактор: Елеонора Танева

Визитата на Нанси Пелоси представлява сериозна политическа провокация, целяща повишаване на нивото на официалните контакти между Съединените щати и Тайван, което е злонамерено и има сериозни последици. Това заяви посланикът на Китай в България Негово Превъзходителство господин Дун Сяодзюн на пресконференция в София.

Според него председателят на долната камара на Конгреса на САЩ е игнорирала предупрежденията на Китай и с действията си е сложила петно върху репутацията на своята държава. Дун добави, че управляващата партия в Тайван е записала в своята платформа, че ще работи за независимост на острова и посещението на Пелоси е изпратило "силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че Съединените щати са на тяхна страна".

Посланикът на Китай подчерта, че неговата страна веднага е реагира - предприети са редица мерки - провеждане на военни учения около острова, наложени са санкции срещу Пелоси и са преустановени сътрудничеството и обмена между Китай и САЩ в някои области, пише БТА.

"Китай ще се стреми най-искрено и с всички усилия към мирно обединение, но същевременно не се ангажира да се откаже от използването на сила и си запазва възможността да предприеме всички необходими мерки. Употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства", уточни посланик Дун Сяодзюн.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК