Китайската армия изпрати 30 военни самолета и 5 кораба към Тайван

Тайван е изпратил въздушен патрул, за да следи ситуацията

15.08.2022 | 15:26 Редактор: Ваня Кузманова
Китайската армия изпрати 30 военни самолета и 5 кораба към Тайван

Китайската народноосвободителна армия изпрати 30 военни самолета и 5 военни кораба към Тайван, съобщи министерството на отбраната на острова.

"Въоръжените сили на Тайван са фиксирали 5 кораба и 30 самолета на Китайската народноосвободителна армия, 15 от които са преминали "средната линия" на Тайванския проток", се казва в изявление на министерството на отбраната на острова, публикувано в Twitter.

Сред военните въздухоплавателни средства, преминали през така наречената "междинна линия", са били един хеликоптер Z-9 за борба с подводници, 8 изтребителя Су-30, четири J-16 и два J-11.

Тайван е изпратил въздушен патрул, за да следи ситуацията, и също така е разположил ракетни системи земя-въздух, съобщи агенцията.

Днес говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заяви, че китайската армия отново провежда военни учения и патрулиране около Тайван в отговор на посещението на делегация от американски конгресмени на острова, пише БГНЕС. 

Делегация от американски конгресмени, водена от сенатор Ед Марки, пристигна в Тайван в неделя на двудневно посещение. 

По-рано беше съобщено, че делегацията ще се срещне с висши тайвански служители, за да обсъди отношенията между САЩ и Тайван, регионалната сигурност, търговията и инвестициите, глобалните вериги за доставки, изменението на климата и други важни въпроси от взаимен интерес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК