Канадски депутати планират да посетят Тайван, въпреки напрежението с Китай

Китайското посолство в канадската столица Отава засега не е коментирало информацията

17.08.2022 | 22:40 Редактор: Петя Кръстева
Канадски депутати планират да посетят Тайван, въпреки напрежението с Китай

Делегация от канадски депутати възнамерява да посети Тайван през октомври, за да търси икономически възможности в азиатско-тихоокеанския регион - ход, който би могъл допълнително да повиши напрежението между Китай и Запада, предаде Ройтерс, позовавайки се изявление на канадския депутат Джуди Сгро.

Отношенията между Китай и Запада се влошиха, откакто председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван по-рано този месец против желанието на Пекин. Китай смята Тайван за част от своята територия и не желае чужди политици да посещават острова, предаде БТА. 

Китайското посолство в канадската столица Отава засега не е коментирало информацията. Сгро каза, че членовете на парламентарната комисия по търговия отдавна планират да посетят самоуправляващия се остров.

"Намерението не е да пречим и да причиняваме проблеми на Тайван или Китай. Става въпрос за търговия, за приятелство. Става въпрос за възможности за Канада в целия Азиатско-Тихоокеански регион", заяви тя.

Сгро добави, че канадски депутати преди са посещавали Тайван веднъж на две години, но са спрели заради пандемията от коронавируса. 

Заместник-председателят на комисията по търговия Ранди Хобак каза, че ще поиска съвет от канадското министерство на външните работи преди да реши дали да посети Тайван.

"Смятам, че трябва да се върнем към нормалността в много области и една от тях е да  правим посещения и да общуваме на държавно ниво", заяви Хобак. 

Снимка: Twitter

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК