Транспортираха в страната им 7 от сръбските деца, пътували в катастрофиралия автобус

Демерджиев: Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници

15.08.2022 | 18:44 Редактор: Тодор Петров
Транспортираха в страната им 7 от сръбските деца, пътували в катастрофиралия автобус

Организирано бе транспортирането на седем от сръбските деца, пътували в автобуса, който катастрофира снощи на автомагистрала "Тракия". Малко след 14 часа от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни.  

Минути  след 17 часа реаномобилите преминаха през ГПУ-Калотина в посока Сърбия. Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца. Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор съобщиха от МВР.

По т. нар. свободен коридор в 18:15 часа преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ "Тракия". Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.

"Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин", уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Той благодари на екипите на полицията, пожарната и на бърза помощ, които минути след инцидента успяха да пристигнат на място. Те действаха в пълен синхрон за овладяване на ситуацията и за бързото транспортиране на пострадалите, което в такива ситуации има решаващо значение за минимализиране на евентуални тежки травми. 

Вътрешният министър благодари и на гражданите, станали неволни свидетели на пътнотранспортното произшествие, които също се притекоха на помощ на пострадалите.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК