Основна версия: Шофьорът на автобуса се разсеял заради пътник и загубил контрол над автобуса

Или става въпрос за човешка грешка, или за внезапно възникнала техническа неизправност

15.08.2022 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

Шофьорът на катастрофиралия сръбски автобус най-вероятно е отклонил вниманието си от пътя. Това е основната версия, по която работят разследващите. Към момента няма опасност за живота на нито едно от пострадалите деца.

За 49 души, повечето от които деца, връщането към родината се превръща в кошмарно преживяване. Те пътуват към Белград от участие във фолклорен фестивал в Слънчев бряг. Минути след 20:00 часа автобусът пътува по АМ "Тракия" в посока София.

При 217-ия км шофьорът губи контрол над превозното средство и автобусът се обръща встрани от пътя. Десетки шофьори стават свидетели на случилото се и веднага започват да помагат на хората от сръбския автобус. 

Пристигат линейки, пет екипа на пожарната и пет на полицията. Пострадалите са откарани в старозагорската болница. Започва и разследване на причините за инцидента. 

"Основната версия е човешка грешка. Нека да оставим крайния извод, когато органите приключат работата си", каза директорът на НСлС Борислав Сарафов.

"Поредната трагедия на пътя отново с деца. От моя страна съм възложил разследването на НСлС. Най-добрите следователи са тук. Две са версиите, по които следователите работят", каза главният прокурор Иван Гешев.

Според пътуващи в автобуса шофьорът се е разсеял заради пътник, на когото му станало зле.

"Или става въпрос за човешка грешка, или за внезапно възникнала техническа неизправност. Ако се установи, че не е техническа неизправност, то става въпрос за човешка грешка и водачът на автобуса ще бъде привлечен като обвиняем", уточни Сарафов.

Час и половина след полунощ следователи започнаха оглед на целия периметър. Шофьорът на автобуса е задържан.

"Образувано е досъдебно производство. Двумесечен е срокът за разследване. Най-вероятно днес, след първоначалните действия, ще се пристъпи към повдигане на обвинение на водача", уточни Таня Димитрова от Районната прокуратура в Стара Загора.

Разследващите в България ще изискат документи и информация за шофьора и фирмата превозвач от Сърбия. Българското законодателство забранява пътувания на автобуси с деца през тъмната част на денонощието. В случая обаче става въпрос за сръбски превозвач. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов и Златимир Петров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ясен Желязков
преди 1 година
Най - глупавата грешка на всички шофьори е, че при дъжд стават нервни. А трябва да е точно обратното. Да се успокоят, да намалят доста скоростта и да си мислят за гумите, които и в незначително "гьолче" ще понесат камиона и рейса над водата и бързо ще те срещнат с БОГ. Независимо Христос ли е, Аллах, Буда или Саваот. При първите капки дъжд - минус 20 км/час, при силен дъжд - минус 40 км/час. При порой - спиране извън пътя. Сигнализирай за неуместен коментар