2 деца са в тежко състояние, шофьорът на автобуса е задържан, две са версиите за катастрофата

Първоначалната версия е за отклоняване на вниманието на водача

15.08.2022 | 07:40 Редактор: Елеонора Танева
2 деца са в тежко състояние, шофьорът на автобуса е задържан, две са версиите за катастрофата

28 граждани са прегледани в ЦСМП след катастрофата на автобус на АМ "Тракия". 14 от тях са настанени  за лечение в болницата в Стара Загора, в по-тежко състояние са 2 деца. Това съобщиха от полицията и прокуратурата.

9 от пострадалите са малолетни, на възраст 7-12 години, три деца са между 14 и 17 г. Сред ранените, настанени в болницата в Стара Загора, са и двама възрастни.

Работи се по две версии за инцидента - грешка на водача или евентуална техническа неизправност на автобуса.

Кръвните проби за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Той е задържан за 24 часа, не е пострадал, уточниха от ВМР.

Разследването на катастрофата е под ръководството на Районната прокуратура в Стара Загора. Заради практическата и правна стойност е направено искане то да бъде поето от Националната следствена служба. 

"Следователи от НСлС разпитват свидетели - пострадали и очевидци. Предстои автотехническа експертиза, изискване на документи от Сърбия за превозното средство, за начина му на придвижване. Първоначалната версия е за отклоняване на вниманието на водача, какви са били причините за това - предстои да се изясни", уточниха от прокуратурата в Стара Загора. 

Предстои да се изясни дали забраната за превоз на деца в тъмната част на денонощието важи за чуждестранни шофьори. 

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои повдигане на работно обвинение срещу шофьора - за причиняване на катастрофа с множество ранени.

В момента има разлята нафта и масло на пътното платно. Когато то бъде обезопасено, движението на автомобили ще бъде пуснато. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК