Икономист: Очаква ни ръст в цените на услугите

"ЕЦБ вдига лихвите, за да засили еврото", смята Васил Караиванов

12.08.2022 | 22:30 Редактор: Петя Кръстева
Икономист: Очаква ни ръст в цените на услугите

Намираме се в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации. Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките. Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи при условия на по-голямо равенство, но и по-голяма прецизност. Централните банки правят едно и също нещо - вдигат лихвите, но по различни причини. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това, което можем да очакваме в краткосрочен и средносрочен план, е продължаваща инфлация.

"След покачването на цените на енергийните ресурси и стоките, тепърва ще видим и покачване на цените на услугите. Всички услуги зависят, освен от използваните енергийни ресурси и тези за суровини и продукти, но и от човешкия фактор и натиска върху покачването на заплатите", категоричен бе Караиванов.  

Според него централните банки на пръв поглед правят едно и също - вдигат лихвите, но това се случва по различни причини. 

"В Европа ЕЦБ го прави, за да засили еврото, защото инфлацията тук се дължи не само на покачването на цените на електроенергията, но и на поевтиняването на еврото спрямо долара, което за кратък период се срина с 20%. Това е основният фактор за инфлацията в целия ЕС и в частност в България", обясни той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК