Без избор: И при 60% по-скъп газ хората ще плащат, нямат алтернатива за отопление

Ако всички радиатори са отворени и "Топлофикация" намали топлоподаването, няма да сгрее никого, убеден е Кремен Георгиев

12.08.2022 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Без цена за септември, но със заявка за октомври, Булгаргаз получи "зелена светлина" за рекордното поскъпване на газа за август. Синьото гориво поскъпва с 60%, реши КЕВР. В същото време от "Булгаргаз" съобщиха, че успели да осигурят в петък през Българската газова борса всички търсени количества за септември на изгодна цена. Работодателски организации определиха търга като скандален, а министърът на енергетиката заяви, че решението дали България ще поднови преговорите с "Газпром" ще зависи от разчети, които се изготвят в момента.

"Всички трябва да си помислят добре какво е по-добре - да имаме скъп или евтин газ. Защото, когато договаряме количества, гледаме и цената, ако договорим цена три пъти по-висока, готови ли ще са всички училища, болници, хора по градовете и селата да купуват по-скъпия газ. Ако договорим скъп газ, можем да го осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме да постигнем, толкова по-трудни стават преговорите", уточни Росен Христов.

В същото време топлофикациите, които са най-големите потребители на природен газ, са притеснени, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ. 

"Плашещо е, че има газ само до септември. Ако всички радиатори са отворени и "Топлофикация" намали топлоподаването, няма да сгрее никого, ще срине системата и ще похарчи газ, което вече е обратното на икономия", уточни Кремен Георгиев.

В същото време клиентите на най-голямата топлофикация - столичната - казват, че колкото и да се вдигне цената заради по-скъпия газ не биха се отказали от услугите, тъй като нямат друг вариант за отопление.

"Пенсионерите са много зле, няма да могат да си плащат сметките. Аз живея в блок, където има сградна инсталация -и да се откажеш, пак трябва да плащаш", казва Георги.

"Сметките ще скочат. Но няма как да се откажем от парното. Просто нашите сгради не са пригодени да се отопляват по друг начин", добавя Мартин.

От "Булгаргаз" вече внесоха искането с цената на природния газ за октомври, но все още не са обявили както показват разчетите на дружеството за септември. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК