Росен Христов за преговорите с "Газпром": Всички да помислят какъв газ искат - скъп или евтин

Нямаме проблем с количествата газ, а с цената, уточни служебният енергиен министър

12.08.2022 | 16:10 Редактор: Елеонора Танева

Продължава търсенето на най-евтиния доставчик на газ за България. Водят се преговори с няколко компании. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев за газовата връзка с Гърция. 

"Очакваме цената да бъде на максимално ниска. За лотовете с Гърция и Турция се преговаря, нямаме проблем с количествата газ, а с цената", уточни Христов.

Той поясни и в при какви обстоятелства ще се стигне до преговори в "Газпром".

"Дали ще купуваме газ от "Газпром" зависи от това дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици, това е свързано и с гръцката връзка. Ще направим разчети да видим какви количества са необходими и какви можем да доставим. От това зависи дали ще преговаряме с "Газпром" или не. Всички трябва да си помислят добре какво е по-добре - да имаме скъп или евтин газ. Защото, когато договаряме количества, гледаме и цената, ако договорим цена три пъти по-висока, готови ли ще са всички училища, болница, хора по градовете и селата, да купуват по-скъпия газ. Ако договорим скъп газ, можем да го осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме да постигнем, толкова по-трудни стават преговорите", каза още Христов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК