Карантината за ваксиниран, но контактен на Ковид-19, ще е 5-7 дни при отрицателен тест

Тестваме се безплатно с направление от лекар от следващата седмица

12.08.2022 | 17:43 Редактор: Петя Кръстева

Служебното правителство връща мерките срещу разпространението на Ковид-19 на седмична база. Директорите на здравните инспекции запазват правото си да предлагат мерки на местно ниво. Една от първите задачи на здравните власти ще е да се промени срокът на карантината за преболедуване.

За разлика от други европейски държави, които напълно свалиха карантината, нивото на ваксинация е много ниско. Ще се съобразим ваксинираните да получат по-кратък карантинен период - на петия или седмия ден ще могат да си направят антигенен тест и да се освободят от карантина. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на пресконференция, на която представи приоритетите на ведомството.

Ресорният зам.-министър Александър Златанов подчерта, че към момента в Регионалните здравни инспекции има налични 900 хил. теста, които могат да бъдат направени безплатно на гражданите. 

"В понеделник ще има съвет на НЗОК, където ще се вземе решение всеки личен лекар да може да насочи пациент за безплатно изследване с направление. Очаква се след средата на следващата седмица да има безплатни антигенни тестове", обобщи той. 

Създадени са и мобилни групи за правене на безплатни антигенни тестове, които работят в около 17 области в страната.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК