Сериозни промени в срока на карантината и тестовете за Ковид-19

Те бяха обявени от министър Асен Меджидиев

12.08.2022 | 12:48 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти ще обсъждат намаляване на карантината на заразените с Ковид-19. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Въпросът ще бъде обсъждан на експертен съвет в Министерството на здравеопазването идния вторник.

На първо място сред целите на служебното правителство е подготовката на здравната система за евентуално усложняване на ситуацията с Ковид-19. Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати, допълни Меджидиев. Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове.

Ще бъде осигурено и заплащането на хората, които осъществяват ваксинацията. Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата.

"Експертите трябва да се произнесат - и проф. Христова, и доц. Кунчев, и проф. Аргирова. Всички специалисти, които работят в тази област, те могат да кажат колко време е риска от заразяване при този тип на вируса в момента, каква оценка правят. Оценките ги правим на седмична база вече. Затова и последната заповед не я издадохме за 15 дни, а за 7 дни. Стараем се обществото да бъде максимално разтоварено", каза министърът на здравеопазването.

Ще има мобилни екипи за тестване и за ваксинации за трудно достъпните и отдалечените места. От следващата седмица започват проверки в болниците в страната на случаен принцип. Ще бъдат проверявани и медицинските центрове в големите курорти заради сигналите за високи цени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК