Омбудсманът настоява за безплатни Ковид тестове, за да се избегне скритата заболеваемост

Омбудсманът смята, че трябва да се върнат допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците

07.08.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост. На този фон нов ден с висок брой положителни проби. 

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

"Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

"Мисля, че хората, които работят на първа линия, трябва да бъдат много добре мотивирани. Няма как да бъдат увеличени техните заплати, но тези хиляда лева смятам, че им се дължат заради риска, които поемат", изтъкна Ковачева.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

Болните от Ковид, които търсят медицинска помощ са се увеличили двойно, в сравнение с предходния месец. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Платените
преди 1 година
тестове не са причината за 'скритата' заболеваемост. Причината е тоталното безхаберие на хората и нещо много по-важно - ако си затворен вкъщи, защото си болен и останалите от семейството също, дори и само като контактни, падат здраво доходите за целия месец. В тази криза никой не може да си позволи лукса да не получава заплатата си. Сигнализирай за неуместен коментар