Достъпът до снус е много лесен, в търговските обекти трябва да изискват лични карти

Хората могат да се сдобият с него чрез поръчка в Интернет или директно в търговската мрежа

09.08.2022 | 19:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

След райския газ нова опасна мода набира скорост сред тийнейджърите. Става дума за никотинови торбички, по-познати сред учениците като снус. Продуктът е все още слабо известен на родителите, но за подрастващите вече е хит. Употребяват го дори и в училище, въпреки че продажбата му е забранена у нас.

В един от столичните паркове срещаме 15-годишен ученик. Казва, че никога не е опитвал снус, но признава, че негови приятели редовно прибягват до торбичките с никотин, които възрастните ползват за отказване от тютюнопушенето.

"Аз съм бил заедно с тях, когато са използвали, и почват да се замайват, не са на себе си", казва ученик. 

Разказва, че тийнейджърите обикновено взимат снус в следобедните часове, понякога от скука. Продажбата на бездимното тютюнево изделие е забранена, а употребата му може да има опасни последици за здравето на подрастващите.

"Локални въздействия в устната кухина, на гърлото, които със сигурност неблагоприятно повлияват, съответно най-рисковото си остава свръхдозата. Свръхдозата означава интоксикация, която налага спешна медицинска помощ. Линейка", заяви клиничният психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите д-р Юрий Кацаров.

"За всеки човек, който реално си набавя никотин под 18-годишна възраст, е изключително вредно и реално трябва всеки да поема отговорност да спре да продава. Тъй като се изгражда една по-грешна представа за самия продукт не снус, ами никотиновите пакетчета, те ги характеризират като почти един и същ продукт, обаче разликата е, че в снус има тютюн, а в никотиновите пакетчета няма", твърди дистрибуторът на никотинови торбички за България Георги Недков.

Двата продукта изглеждат почти еднакво. Достъпът е лесен – с поръчка през Интернет или директно в търговската мрежа. Георги Недков притежава сайт, който предлага никотинови пакетчета.

"Нашите най-силни продукти са от 15 до 20 милиграма. Има и такива, които са 50 мг.", сподели той.

От това колко дълго никотиновото пакетче ще остане в устната кухина, зависи и силата на въздействието му върху организма.

"Сякаш са пили твърде много алкохол например. Почват да се смеят от най-малките неща, от най-малки причини, да се държат не като себе си, а много по-различно", смята ученикът. 

За да поръчаш от сайта, е достатъчно да отбележиш, че имаш навършени 18 години.

"Ако не се използват други алтернативни методи, няма как да знаем, че този клиент със сигурност има 18 годишна възраст. Обаче при получаване на самата пратка, продуктът е никотинов и реално те изискват, куриерските услуги, че трябва да имаш 18-годишна възраст. Проблемът не е в онлайн магазина, а проблемът е в търговските обекти. Те трябва да изискват да видят достоверен документ, че е над 18-годишна възраст, а то е и очевидно", посочи Недков.

Търговските обекти носят отговорност за лесния достъп до снус, смята ученикът. Категоричен е, че не желае да пробва нито снус, нито никотинови пакетчета.

"Повечето мои връстници, те искат точно чрез това да се направят на интересни и да се качат в полезрението на други хора и така си развалят техните организми, чрез използването на тези вещества. Няма нужда от такива неща, за да си правиш живота по-хубав, по-забавен", твърди ученикът.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК