България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Модерният сред подрастващите снус е опасен - свръхдозата е близо, но човек няма представа

Д-р Юри Кацаров: Проблемът ни е с контрола върху забраните

09.08.2022 | 08:38 Редактор: Теодора Патронова

Замайване, чувство за безтегловност и дезориентация – това са само част от ефектите, предизвиквани от поредната нова мода сред подрастващите – никотиновите торбички или така нареченият снус.

"По същество това е много старо производно на тютюна, тоест никотинов продукт. Той е бил много популярен преди един-два века и използван от по-ниските социални слоеве в различни страни в Западна Европа и Америка", обясни д-р Юри Кацаров от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София в "България сутрин".

По думите му всеки продукт със съдържание на никотин може да бъде използван за постепенно намаляване и спиране на употребата на цигари, но в някои случаи се налага медицинска или психологическа помощ, за да се постигне този ефект. 

"При снуса няма как човек да се ориентира с какво количество би могло да се постигне свръхдоза. Всички психоактивни вещества, между които и никотинът, ако бъде приет в доза, която е извън възможностите за справяне на организма да се адаптира към нея без значителни увреди, може да се стигне до усложнения", каза още д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че при смесването на алкохол с никотинов продукт има риск от свръхдоза. Гостът добави, че свръхдозата с никотин е като прекаляване с цигари - замайване, прилошаване, замъгляване на съзнанието. По думите на д-р Кацаров при интензивна употреба на снус вредите ще бъдат доста повече - появяват се локални въздействия на устната кухина, гърлото, носоглътката и стомаха. 

"За съжаление, в България имаме закони и нормативни актове, които да помагат да се попречи на разпространението на психоактивни вещества, включително и алкохол, от малолетни и непълнолетни, но по-скоро проблемът ни е с контрола върху тези забрани", смята събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК