Хората приемат забраната за райски газ, собствениците на заведения настояват за строг контрол

Единодушно депутатите приеха промените в Закона за здравето, с които се предвижда забрана за продажба

29.07.2022 | 19:22 Редактор: Теодора Патронова

Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Това решиха депутатите в последния си работен ден.

Единодушно депутатите приеха промените в Закона за здравето, с които се предвижда забрана за продажба на райски газ на лица под 18 години. 

Хората приемат с одобрение забраната. Подобна мярка отдавна е въведена в редица държави.

"Ако му сменят името, хората няма да го употребяват. Да го кръстят нещо лошо и ще разберат, че не е полезен. Да го кръстят отровен газ и хората ще разберат, че не е полезен. Смятам, че това ще свърши работа", коментира гражданин.

"Одобрявам и смятам, че така трябва да бъде. Лично аз не употребявам, но знам от мои приятели, че се разпространява в нощните заведения и то сред непълнолетни", каза друго момче.

Лекарите са на мнение, че райският газ блокира тази част от мозъчната дейност, която засяга когнитивните процеси, а в по-големи дози има опасност за живота.

"Хората получават опиянение и еуфория, не чувстват болка. В по-големите дози започва потискане на съзнанието и след това потискане на дишането и други жизнени функции. Ако се използват големи количества, ако дишате повече от няколко минути райски газ, това води до задушаване", обясни анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Тревожна е тенденцията, че на все по-малка възраст започва употребата на опиати.

"В България средната възраст, в която децата започват да употребяват различни форми на наркотици, най-вече инхалаторни като райския газ, е 14 години. Това е достъп до наркотични вещества сред учещите", обърна внимание Александър Миланов от Националната пациентска организация.

15-годишното момче, което преди ден изпадна в безпомощно състояние след коктейл от алкохол и райски газ в дискотека в Правец, се възстановява успешно. Според собствениците на нощни клубове контролът трябва да бъде по-строг.

"По-скоро има за 17-годишни, които след 2 месеца стават на 18, но изключение има винаги. Всяка вечер нощните клубове работят, да кажем, че навсякъде се спазва, не е така. Това до момента се продаваше, защото нямаше закон за него", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Проверките в нощните заведения продължават.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК