Германски туристи питат дали бомбите в Одеса се чуват по българските курорти

Някои май си мислят, че имаме директна граница с Украйна и тук е военна зона, казва екскурзовод

09.08.2022 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева
Германски туристи питат дали бомбите в Одеса се чуват по българските курорти

Преди пандемията и войната през лятото в България се срещаха туристи от Русия, Украйна, Румъния, Германия и други държави от Източна и Западна Европа. Репортаж на Вин Шумахер в германския "Зюддойче Цайтунг" пише, че това лято масовите туристи ги няма. 

Според него до края на юли 40% от туристите в "Албена" са били местни хора, 30% румънци, а 6 на сто от други източноевропейски държави. Само 12% са идвали от немскоезични страни, като преди пандемията броят им е бил два пъти по-висок.

Варненски екскурзовод разказва пред изданието за странните въпроси, които чужденци се обаждат, преди да направят резервация. 

"Някои май си мислят, че имаме директна граница с Украйна и тук е военна зона. Обаждат ми се от Германия да ме питат дали чуваме бомбите, които падат в Одеса", споделя опита си Вяра Миткова, цитирана от DW.

В туристическия сектор у нас са започнали работа и много украинци, избягали от войната. Екскурзоводите с руски език имат много по-малко работа този сезон. Все пак руски туристи успяват да стигнат но българското Черноморие през Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК