Кабинетът "Петков" отчете добре свършена работа, новите министри обещаха честни избори

По време на протоколните церемонии обаче прехвърчаха и искри. 

02.08.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Сред приоритетите на новите министри е провеждане на честни избори и продължаване на политика на приемственост започната от кабинета "Петков". По време на протоколните церемонии обаче прехвърчаха и искри. 

Корнелия Нинова не спести критиките си към президента Румен Радев и назначения за нейн наследник Никола Стоянов През юни тя смени цялото ръководство на "ВМЗ-Сопот", на което Стоянов бе председател. Тя видя реваншизъм в новия кабинет.

"Ще търгува ли новото ръководство и Радев през новия кабинет оръжие с Украйна през трети страни", попита Нинова.

"В никакъв случай не съм реваншистки настроен, не съм политик. Тези неща не ме интересуват, аз съм експерт, но ще държа всичко да е на основа на закона и правилата", изтъкна Стоянов.

А бившият вече вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че остава едно добре обезпечено наследство на наследника си. А основната задача ще бъде провеждане на честни избори.

"Редовното правителство и редовното МВР оставя на новото ръководство на МВР актуализиран бюджет, имаме повод да кажем с 20% увеличение на заплатите на полицейските служители. 100% увеличение на сумите предвидени за облекло на служителите, 100% увеличение на капиталовите разходи", каза Рашков.

"Ще се опитаме да засилим борбата с имигрантския натиск, регионална престъпност, контрабандата и измамите с ДДС, особено внимание ще бъде насочено към пътищата. Да проведем една ефективна борба по отношение на шофьорите които управляват след алкохол, наркотици или голяма скорост", заяви Демерджиев.

Новият правосъден министър социалистът Крум Зарков спази традицията и прие ключа от сейфа, в който се пази държавния печат на България.

"Трябва да се деблокира процесът по строежа на нов затвор в България, за да не загубим средствата, от които може да се възползваме по линия на норвежкия механизъм", смята той.

А в министерството на финансите стана ясно ще държавата е в стабилно финансово състояние.

"Претърпяхме критики, че това е най-разточителният бюджет и въпреки програмата и кризите, държавните финанси са по-стабилни от колкото ги заварихме", изтъкна Василев.

А външният министър в кабинета "Петков" Теодора Генчовска става част от екипа на служебния военен министър Димитър Стоянов.

Отчет за свършеното дадоха и в спорта. Бившият спортен министър заяви още, че в следващите дни ще обяви и своето гражданско движение.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК