Както започнаха, така и приключиха: С обвинения и обещания бе сложен край на 47-ото НС

Някои депутати се впуснаха в новата предизборна надпревара, без да изчакат последния звънец 

29.07.2022 | 21:42 Редактор: Петя Кръстева

Обвинения, обещания и призиви за смирение - така парламентарните групи официално сложиха край на 47-ото Народно събрание. 

"47-ото НС беше изправено пред множество кризи – заложените бомби в пътното строителство, пандемията, високите цени на тока, войната на Путин и последствията от нея. Българските граждани знаят какво свършихме през тези седем месеца", заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на последното си изказване в рамките на настоящия кабинет.

От опозицията обаче бяха на различно мнение. 

"Правителството на четворната коалиция издържа 6 месеца преди да настъпи неизбежния разпад. Омразата ви довърши, не опозицията", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от трибуната.

С изказване се разписаха и доскорошните коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" - ИТН.

"Излъченото от това НС правителство заяви в началото на своя мандат амбиция да сплотява и гради. Шест месеца по-късно то се превърна в олицетворение на всичко онова, което Смирненски обезсмърти в своята „Приказка за стълбата", подчерта Пламен Николов от "Има такъв народ".

"Работихме в тази "мелачка на разум", защото тук се сблъскваме и целта е винаги да излиза нещо повече", констатира Христо Иванов. 

Според Костадин Костадинов от "Възраждане" управляващото мнозинство се е опитало да въвлече България във военния конфликт между Русия и Украйна. 

Заключителна декларация направи председателстващият парламента Мирослав Иванов, който осъди тона в пленарната зала.

"В тези тежки времена не бяхме обединени, а какви бяха причините за това - ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка", обърна се той към депутатите.

От БСП и ДПС не изчетоха своя прощална декларация в зала. Социалистите обаче са доволни от свършеното, въпреки коалиционната криза, която разцепи управлението.

"Това, което зависеше от ПГ на БСП, беше изпълнено. Показахме, че сме отговорни, че поставяме националните интереси над партийните", заяви Филип Попов от левицата.

Със закриването на 47-ата страница от историята на българския парламентаризъм обаче някои депутати се впуснаха в новата предизборна надпревара, без дори не изчакаха последния звънец. 

"Скъпи сънародници, гласувайте! Всичко дотук беше само първа стъпка в борбата за демокрацията. Тя не е спринт тя е маратон, тя е единствената гаранция за просперитета на България", призова Андрей Гюров. 

"Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя правителство през следващото НС, ще покажем как се работи, как се работи за доброто, за бъдещето", обеща и Десислава Атанасова.

В края на работния ден депутатите се снимаха - не всички заедно, а поотделно, затвърждавайки за пореден път непримиримостта и разделението на шарения и бурен 47-и парламент.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
умници
преди 1 година
Някои станаха мултимилионери за тези 7 месеца! С приказките за борба с корупцията, овладяха сектора с газа, назначиха без никакви конкурси свои хора, пуснаха посредници при доставката и завъртяха многомилионни далавери в ущърб на обществото и държавата! Сигнализирай за неуместен коментар