Христо Иванов: Със здрав разум трябва да се справим с корупцията и войната

"За да се стигне до реформи на съдебната власт, определени политици трябва да отстъпят", смята съпредседателят на ДБ

29.07.2022 | 15:48 Редактор: Петя Кръстева
Христо Иванов: Със здрав разум трябва да се справим с корупцията и войната

Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как ще управляваме България, за да се справим с двете огромни предизвикателства – корупцията и войната. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в заключителната си реч в последния ден на 47-ото Народно събрание, в която призова за здрав разум в политиката.

"В последния ден на този парламент - тази прекрасна, достолепна зверилница, която изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация, бих искал да излезем извън размахването на пръсти и замерването с декларации и да си кажем благодаря ви един на други", каза в началото на речта си Иванов.

Съпредседателят на ПГ на "Демократична България" изрази съжаление, че в 47-ото НС управляващите не са могли да  защитят  разбирането, че парламентът съществува заради опозицията.

"Парламентът не е мястото, в което се упражнява властта, мнозинството може да се затвори само да си взема решенията. Той съществува, за да може да спира упражняването на властта, да бъде спирачка за твърде лесните и твърде бързите решения – затова е възникнал. Това не можахме добре да го разберем. Сбъркахме, сгрешихме, че не дадохме адекватно председателство на опозицията в комисиите", заяви Иванов.

Той определи проблема с преборването на корупцията като проблем и на политическата култура, който изисква промяна на състоянието на националната политическа система.

"Въпросът за корупцията поставя на първо място избора каква политическа култура носим ние - дали е политическата култура на едноличните решения,  или е политическата култура на колективните решения, на споделянето на отговорността, на бавното обсъждане", смята депутатът

Той призова при реформирането на съдебната власт въпросът за това кой е корумпиран и кой не да  бъде изваден от политическия дебат и да бъде оставен на независимата съдебна власт.

Според него за да се постигне  до това съгласие за реформа на съдебната система, е необходимо определени политически фигури да отстъпят назад.

Той бе категоричен, че корупцията започва от руския модел. И че целият международен модел, на който се опира нашата сигурност, стабилност и икономическа интеграция, е обект на агресията на Кремъл. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев. Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Величко
преди 1 година
Христооо , Христо ... , здравия разум е дефицитна стока , и не вирее по наще географски ширини ... ! От къде ли ще го намерите , като Ви гледам колко сте боси ... Не ми вдъхвате доверие ! Сигнализирай за неуместен коментар