България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма работещ парламент - няма реформи и пари по Плана за възстановяване?

Зинаида Златанова и Андрей Новаков коментираха опасността от липсата на работещо НС

29.07.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Политическата криза у нас постави под въпрос усвояването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост. 

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България и вицепремиер по европейски въпроси Зинаида Златанова посочи, че е напълно възможно да бъдат загубени средства по Плана. 

"Следващият транш е някъде около 700 млн. евро. Въпросът е, че този План представлява много хубава програма за реформи. Не са драматична сума и българската икономика може да се справи и без тях. Но държавата има огромна нужда от реформи, а те са много добре разписани в Плана за възстановяване. Тревожи ме повече, че липсата на парламент ще възпрепятства извършването на тези реформи", заяви тя в "България сутрин".

По думите ѝ получаването на средствата е предвидено на 9 етапа, като в момента сме на етап второ плащане. Но траншът ще дойде единствено, ако държавата вземе определени мерки, а това няма как да стане без работещ парламент.

"Страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи и проблеми с нереформирани системи", алармира Златанова и добави, че има 63 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината. 

"Там са 22 закона. Сред тях са законите за отговорността на главния прокурор, за КПКОНПИ и промени в областта на енергетиката. Ще посрещнем неподготвени най-голямата енергийна криза в Европа", предупреди тя.

Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира, че можеше да си спечелим повече време, ако бяхме подали Плана за възстановяване по-рано и ако беше координиран с общините. 

"Нито една стотинка от Плана не е използвана и нито една оперативна програма не е подадена. С всеки изминал ден се увеличава шансът да загубим средства. Това са средства, които биха помогнали икономиката ни да се възстанови по-бързо. През зимата ни очаква нещо, което не сме виждали през последните десетилетия", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR

По думите му общините моментално трябва да подават проекти, за да се загубят по-малко пари по Плана. Втората крачка е незабавна комуникация с ЕК, за да се одобрят оперативните програми. Новаков очаква да загубим около 50% от средствата по Плана, тъй като нашата администрация не може да договори 12 млрд. за 6 месеца.

"Някои екстравагантни идеи, като за строеж на завод край Стара Загора, ми се струват излишни. Крайният бенефициент на тези пари ще бъдат българските общини. От Националното сдружение на общините знам, че те нямат готовност да подават проекти", обясни Новаков.

"Не знам Новаков какво прави в Брюксел, след като бърка Плана за възстановяване с оперативните програми. Той бърка и етапите. Генерално ГЕРБ бъркат Европа с касичка за пари. Погрешно е възприемането на Европа като пари", настоя Златанова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК