Настоящи и бивши управляващи се скараха кой е осигурил газовата връзка с Гърция

Пускането на интерконектора се очаква да понижи цената на синьото гориво

29.07.2022 | 17:47 Редактор: Теодора Патронова

Газовата връзка с Гърция ще получи акт 16 до края на август, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков. Интерконекторът вече е с акт 14. До края на август се очаква да излязат и разрешенията за ползване – акт 15 и 16. Очаква се тогава тръбата да бъде пусната изцяло в експлоатация и цената да падне. Кризата със синьото гориво стана пореден повод за пререкания между настоящите и предишни управляващи.

Премиерът в оставка упрекна бившите управляващи за забавянето на интерконектора и в зависимости от Русия, те пък него в лъжа.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на "Газпром", заяви Кирил Петков.

"Да кажа на г-н Петков, че той самият няма абсолютно никакъв принос за този проект. Интерконекторът с Гърция стана възможен единствено и само благодарение на личните усилия на премиера Борисов", изтъкна Теменужка Петкова от ГЕРБ

"Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде завършен за 6 месеца", подчерта Петков.

Пускането на интерконектора се очаква да понижи цената на синьото гориво и да отвори възможността за доставка на допълнителни количества газ.

"Специално проектът Комотини – Стара Загора ще позволи освобождаване на капацитет през инфраструктурата Кулата – Сидерокастро, което ще даде и възможност за следващите правителства, включително служебното и редовно такова октомври месец. Най-важното и за системния оператор, и за "Булгаргаз" като обществен доставчик, е да има количества, след което има друг механизъм за компенсации", обясни министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

В интервю за "Русия 24" пък руският посланик Елеонора Митрофанова обяви, че прагматичното решение за България е да се върне към руските доставки на газ. Според енергийния министър този вариант не е сигурен.

"Много експерти призовават към прагматизъм и към връщане на договора с "Газпром", който действа до края на годината. Всеки момент, когато българската страна реши да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще се подновят", каза Митрофанова.

"Не е въпросът в това някой да ходи с автобус до Москва. Въпросът е, ако отиде, доколко може да се разчита на този договор занапред. Отварянето на рубли, китайски йоани, долари или каквото и да е технически не е проблем. Проблем е механизмът отзад и в какви рискове може да постави дружеството", поясни Николов

Министърът на енергетиката допълни, че ако страната ни не получава азерски газ, увеличението няма да е с 54%, а с над 90 на сто.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК