Радев срещу Нинова: Открита конфронтация между президента и лидера на БСП

Държавният глава отправи остри критики към досегашните управляващи

28.07.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Официално и окончателно: кабинет в рамките на този парламент няма да има. БСП върна третия мандат на президента неизпълнен. От левицата смятаха да издигнат Асен Василев за премиер, но не получиха необходимата подкрепа. 

"През тези 10 дни парламентарната група положи всички усилия в рамките на 47-ия парламент да бъде съставено правителство. Съставихме управленска програма, представихме я на 4-те коалиционни партньори, за съжаление ИТН оттегли подкрепата", обясни Георги Свиленски от БСП на президента Румен Радев. 

Държавният глава отправи остри критики към досегашните управляващи.

"Управляващата коалиция завещава на служебното правителство хаоса в енергетиката. Кризата може да прерасне в колапс на икономиката и социалните системи. Това е най-тежкото наследство на това правителство", заяви Радев.

И се обърна към народните представители с призив за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес.

"Опасяваме се, че това за един ден не може да стане", отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Призовавам НС да намери решение на този казус до края на тази седмица", отвърна Радев.

След срещата с президента, Корнелия Нинова също отправи остри реплики към него и заяви, че БСП няма да носи отговорност за енергийната криза, тъй като тя е отговорност на ресорния министър, издигнат от "Има такъв народ". 

"Президентът не е спрял да критикува правителството от първия му ден, той създаде основната партия в него - "Продължаваме промяната". Заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не ни дадоха дори и 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали правителството, дори по отношение на критиката за енергетиката", атакува Нинова. 

Засега президентът не е търсил представители на левицата за новия служебен кабинет. 

"Допускам, че ще постъпи както и първия път - ще вземе някои от представителите на социалистите зад гърба ни, от сега да кажа, няма да носим отговорност за служебния кабинет", предположи Нинова.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори. Очаква се те да се проведат на 2 октомври.

Корнелия Нинова смята още, че президентът Радев бърза да влезе във властта чрез служебния си кабинет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 1 година
Нинова, спри се ! Обичаш властта, но сриваш авторитета си с обявената от тебе война на Президента ! Това е институция и ти обявяваш институционална, а не личностна война, другарко Нинова ! Иначе Радев като личност е над тебе многократно и не можеш да го настигнеш! Сигнализирай за неуместен коментар