Изборите ще бъдат на 2 октомври, спрягат Гълъб Донев за служебен премиер

Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев

27.07.2022 | 18:39 Редактор: Теодора Патронова

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание следващата седмица, а най-вероятната дата на предсрочните избори е 2 октомври. 

След като БСП върне на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство, в четвъртък въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание зависи от държавния глава Румен Радев. По закон няма конкретен срок, но според конституционалисти президентът няма да се бави

"Държавният глава може да издаде указ за разпускането още утре, но тъй като Конституцията е сложила последователност в издаването на указите, предполагам, че това ще стане или в почивните дни, или в понеделник", смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Каква е последователността – първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента. А най-близката дата до връщането на мандата за възможни предсрочни избори е 2 октомври.

"Указът за насрочване на избори всъщност определя и датата, на която най-късно след два месеца трябва да се случат – поради тази причина можем да кажем вече, че датата е 2 октомври. На 99% вече е сигурно, че тогава ще бъдат", съобщи Киселова.

Като нов служебен премиер, неофициално, се спряга Гълъб Донев, който беше социален министър в предишните два кабинета на Радев. Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев, който също беше министър в предходните кабинети на Радев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК