Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Георги Самандов: Към нас се е засилило енергийно цунами, отиваме на избори

Той смята, че трябва максимално бързо да преговаряме с възможно най-голям брой доставчици на газ

26.07.2022 | 21:17 Редактор: Ирена Бакърджиева

БСП ще предложи програма за одобрение в парламента. Ако тя не бъде приета, мандатът ще бъде върнат в петък. При одобрение в НС, финансовият министър в оставка Асен Василев ще бъде предложен за премиер.

"Отиваме на нови избори. Това, което г-жа Нинова предложи, е неосъществимо в рамките на този парламент, тъй като виждаме диаметрално противоположности между политическите партии, които в момента са представени в настоящия парламент". Така бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов коментира политическата обстановка в студиото на "Денят ON AIR".

Той обърна внимание и на енергетиката, заложена в програмата на БСП.

"Политика в енергетиката не се прави за 6 месеца, при положение, че към нас се е засилило енергийно цунами", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Самандов призова всички български граждани да гласуват при бъдещи избори, защото избирателна активност е прекалено ниска и виждаме представителността ѝ в този парламент.

"Всяка една от партиите работи деструктивно, всяка една чертае червени линии, които после стават много гъвкави, други ги изострят и в крайна сметка виждаме, че в рамките на 2 години ние отиваме за пореден път на избори", каза още гостът.

Според него решението на енергийната криза е с много работа и много реформи в сектора, с отчитане на силните и слабите страни, които българската енергетика има и потенциала, който трябва да бъде развит.

"КЕВР е важна в ситуацията да определи цената, по която общественият доставчик ще продава газа. Не определим ли такава цена, означава, че общественият доставчик най-вероятно няма да може да фактурира на своите клиенти", обясни Самандов.

По думите му не е важно колко е запълнено хранилището в Чирен, а кой го пълни, защото в случая не знаем "Булгаргаз" какви количества и на каква цена е нагнетило в газохранилището.

"Да не стане в един момент да сме на 90%, а собственикът на газа да е компания, която да няма интерес да го реализира на българския пазар. Чирен е хранилище, което би следвало да балансира портфолиото, но за основните количества не можем да разчитаме на него. Трябва да бъдат конкретни доставчици", твърди бившият зам.-министър на енергетиката.

Самандов смята, че трябва максимално бързо да преговаряме с възможно най-голям брой доставчици на газ от всички краища на света.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК