Намаляването на потреблението с 15% ще спомогне да посрещнем зимата с пълни газохранилища

Мерките няма да засягат домакинствата, нито основни сектори като здравеопазването и отбраната

26.07.2022 | 18:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

На фона на очертаващата се газова криза на Стария континент, енергийните министри на държавите от Европейския съюз одобриха извънреден план за намаляване на потреблението на газ с 15%. Мярката е в отговор на спадащите газови доставки на Русия към Европа и ще важи до края на март догодина.

Новината за ключовото споразумение беше съобщена първо в официалния Twitter акаунт на чешкото председателство с коментар: това не беше "Мисия невъзможна". А председателят на Европейската комисия уточни какво точно е било постигнато.

"Колективният ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да посрещнем зимата с пълни газохранилища", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Проектотекстовете обаче сочат, че споразумението е претърпяло промени. Така изключение се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

"ЕС осигури здрави основи за належащата солидарност между държавите членки в лицето на енергийното изнудване на Путин. Съобщението на Газпром, че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик", добави тя.

Газопроводът, по който се подава газ от Русия към Германия, работи значително под капацитета си в продължение на седмици, а Киев обвини Москва, че води "газова война" срещу Европа.

"Всичко това се прави от Русия нарочно, за да бъде възможно най-трудно за европейците да се подготвят за зимата. Това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа. И не ги интересува какво ще стане с хората, как ще страдат - дали от глад заради блокиране на пристанища, дали от студ през зимата и бедност", заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски.

Миналата година около 40 на сто от вноса на природен газ в Европейския съюз е идвал от Русия.

"ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, използвайки енергийните доставки като оръжие. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и европейската промишленост", твърди министърът на индустрията на Чехия Йозеф Сикела.

Страните членки се споразумяха мерките за намаляване на потреблението на газ да не засягат домакинствата, нито основни сектори като здравеопазването и отбраната.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК