"Обещания има, пари няма": Пътни строители блокираха София и над 20 пътища в страната

Работниците казват, че не са получавали заплати от 3 месеца

27.07.2022 | 13:57 Редактор: Теодора Патронова

Протести на пътни строители блокираха столицата и над 20 основни пътища в страната. Протестът започна малко след 9:00 ч. тази сутрин. Пред служебния вход на Народното събрание се събраха стотици служители на пътностроителни фирми.

Малко по-късно протестът прерасна в шествие до сградата на Министерския съвет, като това за кратко блокира движението в центъра на София. Исканията на протестиращите е държавата да им изплати 720 млн. лв. за извършена дейност. 

"Ние си искаме нашите средства, работили сме, всички договори са изпълнени, подписни, проверени, фактурирани и вече 7-8 месеца няма 1 стотинка", каза протестираща.

"Другото, за което протестираме, е да запазим бранша, защото в момента има реална опасност, по този начин ако продължава държавата да се отнася към нас, този бранш да изчезне", алармира друг протестиращ.

Шествие на строителна техника блокира и "Околовръстното шосе" на столицата.

"Основната причина днес да сме тук е липсата на индексация на строителните дейности. Разплащане на дължимите близо 720 млн. лв., които държавата многократно призна, че се дължат на пътностроителните фирми и да заострим вниманието на депутатите, че решението, което приеха на 20 април, на практика застрашава България да остане без поддържане след 30 септември и през зимния сезон, който предстои след това", изтъкна председателят на УС на БК "Пътища" Стефан Чайков.

Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачкуващите затвориха пътни артерии в рамките на 1 час. 

Над 50 тежки машини блокираха точно в 10 часа магистрала "Тракия" при входа на Бургас. Камионите преминаха на бавен ход с надути клаксони. Над 300 строители на пътища протестираха на строящия се в момента "Северен обход" на Бургас. Довършването на отсечката, която трябва да изведе трафика от автомагистрала "Тракия" директно към Слънчев бряг, се бави заради липса на индексации по договорите, коментираха от строителните фирми.

"Обещания има, пари няма. Това, което ни се обеща - 50%, не се плаща. За да плащаме заплати теглим кредити, но в един момент ще си загубим и хората", подчерта техническият директор Андон Михалев.

Работниците казват, че не са получавали заплати от 3 месеца.

Блокади още имаше и на магистрала "Хемус" на входа на Варна, Русе - Маказа, автомагистрала "Струма" край Благоевград, което затрудни и пътя към граничен пункт "Кулата" и Банско. 

Вижте повече в репортажа на  Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК