Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще си получат ли пътните строители парите и има ли смисъл в спора какви ремонти са извършили?

От бранша влизат в спор, който отлага датата, на която ще им бъдат платени парите, коментира арх. Иван Шишков

22.07.2022 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева

Парите за ремонтите на пътища продължават да бъдат заложник на спора дали извършеното от фирмите е основен или текущ ремонт.

"Тези фирми са извършили определено строителство, което е възложено от държавата. Защо от браншовата камара на пътните строители влязоха в този ненужен дебат - дали е основен или текущ ремонт и дали представлява незаконно строителство, не е ясно. То в огромната си част са незаконни строителства и текущи ремонти, такъв е докладът и от междуведомствената комисия. Тези фирми в момента губят собственото си време да търсят парите за извършена работа. Влизат в спор, който отлага датата, на която ще им бъдат платени парите", коментира бившият зам.-регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му от бранша бранят администрацията на ГЕРБ, която е възлагала тези ремонти.

"Ако някой е извършил нарушение, не са те. Държавата е основен възложител на ремонтите, които реално са основни, а са възложени като текущи. Те са работили по правила, които други са им диктували. В този спор основният залог е парите за фирмите. Възложени са им голямо количество изкопни работи и чакъл, има намеса в пътната основа и основен ремонт, на тях така им е възложена работата", уточни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той намира за най-логично фирмите да продължат да стоят пътища. Но е изненадан, че по времето на служебното правителство, а и след това, от бранша не са поискали законодателни промени, които да решат казуса. 

"Трябва да се започнат истински търгове за основни ремонти и истински конкурси за текущи ремонти. В момента има възлагане за текущи ремонти до септември 2022 г. би трябвало да са осигурени финансово и като възлагане", каза още арх. Иван Шишков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК