Пътните строители започват безсрочен протест, не са им изплатени 720 млн. лв.

От 1 октомври страната ни може да остане без пътна поддръжка

26.07.2022 | 13:53 Редактор: Ваня Кузманова

Държавата не е изплатила на пътностроителния сектор около 720 млн. лв., с което блокирана работата по над 270 отсечки от републиканската пътна мрежа, алармират от пътностроителния бранш. И предлагат решенията по подобни казуси да се вземат отново от Министерския съвет. 

Пътните фирми отново излизат на протести. Причината е, че според тях все още не са получили парите си за извършена дейност. Те започват безсрочна стачка. За извършени дейности не са изплатени около 720 млн. лв. От 1 октомври страната ни може да остане без пътна поддръжка 

Единственото решение да се гарантира непрекъснатост на процеса е решенията по подобни казуси да се взимат от Министерския съвет, а не от Народното събрание.

"Дайте възможност на компетентните институции да преразгледат междинните доклади и да кажат, когато вече се приеме, че студеното рециклиране е текущ ремонт - каквото е, каква сума се дължи на пътно строителните фирми. 97% е по наше изчисление. Не искаме да си довършваме старите договори, защото цените, по които сме ги сключвали, са абсурд. Ние искаме политическите партии да гарантират непрекъсваемост на процеса на пътно поддържане", заяви Стефан Чайков от Българската браншова камара "Пътища".

Според браншова камара "Пътища" пътната агенция продължава да възлага текущи пътни ремонти, без да се знае дали ще може да плати. Фирмите не могат да откажат изпълнението, защото санкцията е 100% от стойността на поръчката. За това те искат удължаване на срока на споразумението с държавата, подписано през април. 

Другото им основно искане да бъдат индексирани договорите спрямо текущите цени на материалите. Според председателя на регионалната комисия в парламента Настимир Ананиев държавата ще плати само на изрядните пътни фирми, които са около 20% от всички. 

Проблемът с основанията за плащанията не е решен и докато това е така няма как сумите да се преведат. Протести ще има до петък, а след това в зависимост от развитието на ситуацията ще бъде решено как да продължат.

Протестите започват утре в 9:00 ч. пред Народното събрание. От бранша ще блокират и още 20 ключови отсечки в цялата страна за един час. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Assen
преди 1 година
В Банкя при Борисов, там са парите, веднъж им ги даде без да са направили нищо, сега си ги искат пак уж са направили нещо. Боко дал, Боко взел. Сигнализирай за неуместен коментар