Интерконекторът с Гърция заработва през лятото?

"Проектът развива капацитет от 3 млрд. кубични метра, което е еквивалентно на потреблението на България", поясни Теодора Георгиевад

21.07.2022 | 22:42 Редактор: Петя Кръстева
Интерконекторът с Гърция заработва през лятото?

Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да заработи още през лятото, като се полагат всички усилия това да се случи Повечето възможности за доставки би трябвало да доведат до по-ниски цени и по-голяма либерализация на пазара, а диверсификацията ще върне сигурността на пазара. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания ICGB.

Според нея за България ще е от голяма полза да договори допълнителни количества азерски газ и IGB има свободния капацитет за неговия пренос, което ще затвърди тенденцията за прeобръщане на газовите потоци в региона.

"За отоплителния сезон необходимостта от IGB ще е още по-голяма. Проектът развива капацитет от 3 млрд. кубични метра, което е еквивалентно на потреблението на България", поясни тя,

По думите на Георгиева в тази критична ситуация на война в Украйна IGB става важен за задоволяване на българските нужди.

"Има огромна синергия с Южния газов коридор, откъдето ще дойдат 1 млрд. кубика газ от Азербайджан, с Трансбалканския газопровод в посока Молдова и Украйна, до Унгария и защо не Австрия, и разбира се - Сърбия, когато бъде готова българо-сръбската връзка", обобщи тя.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК