БСП е на кантар дали ще събере 121 депутати, за да състави правителство

Очаква се левицата на върне на Радев папката с мандата в понеделник

20.07.2022 | 13:54 Редактор: Елеонора Танева

БСП продължава с усилията да намери намери необходимия брой от минимум 121 народни представители. Днес са трудните разговори с ИТН за връщането им на масата на преговорите. Партията на Слави Трифонов се оттегли от четворната коалиция и това доведе до разпада ѝ.

На кантар са очакванията дали ще има правителство с третия мандат.

"Бойко Рашков се превърна в символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил и Асен и компания се опитват да установят в България", заяви от трибуната на НС депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Самозабравили се. Само преди седмица мандатът беше във вашите ръце, защо го върнахте?", попита народният представител от БСП Георги Свиленски.

"Ако има воля и конкретна програма с конкретен срок на изпълнение, сядаме да видим дали тя може да се случи", категоричен беше Станислав Балабанов от ИТН.

Утре предстоят преговорите с ДБ.

"Ако този мандат бъде разглеждан като втори опит за твори мандат, признаваме моралното право на "Продължаваме промяната" и в рамките на третия мандат да бъдат водеща политическа сила. Те да излъчат премиер, придържаме към предложената от тях програма - тогава ще можем да твърдим, че е изпълнен по неутрален начин", коментира Христо Иванов от ДБ.

Преговори с БСП ще проведат и отцепниците от партията на Слави Трифонов, които станаха независими депутати.

В понеделник се очаква да стане ясно дали БСП ще върне мандата неизпълнен или ще предложи министър-председател. Най-спряганото име за кандидат-премиер е това на Асен Василев. 

А преподавателят по конституционно право Наталия Киселова уточни, ако БСП върне мандата неизпълнен, най-вероятно изборите ще са през октомври.

"Датата се определя с указа на президента за разпускане на НС. Логиката ни води към 2 октомври. Нинова ще води хладнокръвно преговорите, първо ще изслуша всички, възможно е да направи и втори кръг преговори", прогнозира доц. Киселова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК