Министър Иванов алармира за съмнителен контрол при вноса на слънчоглед и пшеница от Украйна

Слънчоглед се внася не транзитно през страната ни, а се реализира на нашия пазар, което удря родните производители

19.07.2022 | 11:41 Редактор: Елеонора Танева
Министър Иванов алармира за съмнителен контрол при вноса на слънчоглед и пшеница от Украйна

Настояваме за внимателен подход по отношение на транзитното преминаване на продукция от Украйна. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. 

Той обясни, че вследствие на приемането на Регламента за временна либерализация на търговията с Украйна, се наблюдават негативни обстоятелства и последици за националното ни производство. В страната се внасят много големи количества слънчоглед от Украйна, които не преминават транзитно през страната ни, за да достигнат до страните членки на ЕС, а биват реализирани на българския пазар. Цените му са под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция. 

"Притеснения има и по отношение на фитосанитарния контрол и качеството на внасяното зърно и слънчоглед", допълни още той.

По отношение на либерализацията на търговията с Молдова министър Иванов изрази притеснение, че значителното повишаване на безмитните квоти на ябълките, сливите и трапезното грозде ще компрометира конкурентоспособността на българските производители. По думите му съществуващата трайна тенденция на сериозно повишаване на цените на горивата ще стимулира реализирането на тези продукти в страните от Източна Европа.

Министър Иванов подчерта още, че България очаква добра реколта от есенници за 2022/2023 г., като количествата ще са достатъчни както за вътрешно потребление, така и за износ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК