ДБ и ИТН са готови да преговарят с БСП за кабинет, но поставиха условия

БСП сяда на масата на преговорите още утре с "Продължаваме промяната"

18.07.2022 | 18:51 Редактор: Теодора Патронова

Последен опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Президентът връчи третият мандат за съставяне на правителство на Георги Свиленски от БСП. 

"Левицата ще се опита да намери изход от политическата криза", заяви президентът.

"Това е трудно е заради комуникацията между "Продължаваме промяната" и ИТН. За нас приоритет е социалната политика. Премиерът трябва да е от "Продължаваме промяната", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вратата за преговорите е отворена. От "Демократична България" и ИТН са готови за разговор, но с условия.

"ДБ и БСП имат своите големи идеологически различия. Едни от основните ни загрижености са доколко ще бъде способно едно такова правителство решително да поведе депутинизацията, за която считаме, че България има нужда", коментира правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

"За нас е нечистоплътно постът министър-председател да е от Кирил Петков и Асен Василев. Да се търси личност, която да обединява. Не се страхуваме от избори, но да се постараем да имаме правителство. Една партия сега драпа към избори - "Продължаваме промяната", каза Станислав Балабанов от ИТН.

Потърсихме и "Продължаваме промяната" за коментар, но от партията отказаха. Дори и сега да се състави правителство, то отново ще е обречено на провал прогнозират от опозицията.

"Това мнозинство в 47-ия НС не би дало успешна формула. Това мнозинство се разпадна", изтъкна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Още утре БСП започва срещи за съставяне на правителство. Първи на масата за преговори сядат от "Продължаваме промяната". 

Корнелия Нинова обяви, че имат няколко основни приоритета, които ще спазват при разговорите. Те ще сложат на масата на преговорите програмата, която изработиха със своите доскорошни партньори. Нинова е категорична, че разговори с ГЕРБ и ДПС няма да се водят. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ЖИВКО
преди 1 година
ДБ и БСП имат своите големи идеологически различия, но сега ще го играят приятели и ДБ ще клекнат пред Нинова, това им е цялата потилика и страгегия... Сигнализирай за неуместен коментар