Скандал в пленарната зала: На 3 март или на 24 май да е националният ни празник

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор

15.07.2022 | 17:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

В разгара на политическата криза, народните представители спориха, дали 24 май или 3 март да бъде национален празник на България. Политическите сблъсъци прераснаха в исторически спор. А накрая се оказа, че няма кворум и въпросът остана без отговор.

От ГЕРБ-СДС настояват не 3 март, а 24 май да стане националният празник на България. 

"На 3 март българите благодарят на руските братя освободители. На трети март редом до българското знаме трябва да се вее руско знаме", заяви депутатът от ГЕРБ Радослав Чолаков.  

Очаквано, най- жесток отпор на идеята дадоха от БСП. 

"Аз знам, че вие искате и гордо да носите американските знамена, ами колега, ако не беше 3 март, какво щяхме да правим на 24 май? Ако не бяха руснаците, тези, които Захари Стоянов ги описва, Иван Вазов, 24 май нямаше въобще да съществува", каза депутатът от БСП Иван Петков. 

"Не е вярно, че нямаше да има 24 май, ако нямаше 3 март. Точно обратното е, ако нямаше 24 май, нямаше да има 3 март", посочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков.  

"Възраждане" и ДПС се опитаха да свалят напрежението. 

"За проблемите си историческия факултет към БАН. Нека тук да се занимаваме с политически въпроси", каза депутатът от ДПС Хасан Адемов. 

"Първо искам да кажа, че е много мерско от тази трибуна да се противопоставят българските празници и това е недостойно. Не може да коментираме кой е по-по-най", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

Освен Националния празник, депутатите обсъдиха и предложението бащите да имат право на допълнителен отпуск от 2 месеца, които да се използва наведнъж или на части, докато детето навърши 8 години.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Всичко друго оправих
преди 1 година
24- ти май не го ли подариха на Македония същите депутати, които искат да го сменят? Сигнализирай за неуместен коментар