ДБ при Радев: Ще преговаряме със същите 4 партии, както досега, ако получим мандата

"Провеждането на тези консултации преди третия мандат е много конструктивна стъпка", посочи Христо Иванов

15.07.2022 | 16:04 Редактор: Ваня Кузманова

"Страната е изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. Необходимо е да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези кризи. Вие вече заявихте, че ще положите усилия за формирането на нов кабинет в рамките на това НС"

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на "Демократична България" на консултациите преди връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Провеждането на тези консултации преди третия мандат е много конструктивна стъпка. Намираме се в сложен политически етап, в поредица от кризи, и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, обърна се съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов към президента.

"Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент. Ако не започнем веднага решаването на тези кризи не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. Смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания", заяви Христо Иванов. 

"Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии без да може да предложи решения. Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад", допълни съпредседателят на "Демократична България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК