В село Дъбравите заплашиха с гражданско неподчинение срещу изграждането на кариера

Местните са убедени, че дейностите ще замърсят въздуха и ще влошат качеството им на живот

14.07.2022 | 17:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

В Беловското село Дъбравите се обявиха срещу изграждането на кариера за скални материали. Хората там са категорични, че не желаят добив на метри от домовете си. И заплашиха, че ако държавата разреши тази инвестиция, ще преминат към гражданско неподчинение.

Почти 100% от жителите на Дъбравите се включиха в подписка срещу изграждането на кариерата. Местните са убедени, че дейностите ще замърсят въздуха и ще влошат качеството им на живот, а вследствие на взривните дейности ще бъдат засегнати и част от сградите.

"В селото има 60 кладенеца. При взривните материали водата ще изчезне от кладенците, хората се притесняват и от запрашаването. Никой не казва, че на мястото ще има багер, трошачка, че там ще се извозват материалите", каза жител на селото.

"Регионът около рудника и на територията на самия рудник попада огромно антично селище, което ще бъде заличено. Дори и някаква част от него да остане, то няма да е пригодно за показване, за проучването никакъв начин", заяви гл. асистент на ЮЗУ “Неофит Рилски” д-р Антон Генов.

Кметовете на село Дъбравите и съседното Мененкьово също не са съгласни в района да има кариера.

"Смятам, че е крайно време да се сложи край на това нещо и да се чуе нашето категорично "не". Всички жители на Дъбравите са категорично против това инвестиционно намерение", коментира кметът Наташа Соколова.

"Община Белово трябва да върви постоянно и непрекъснато в посока развитие на туризъм, защото това е една нова ниша, която може да даде на нашето население нов поминък", твърди общинският съветник Стойко Стефанов.

В местния парламент в Белово също се обявиха против инвестиционното намерение. Последната дума обаче има държавата. Евентуалният бъдещ инвеститор не бе открит за коментар.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК