Пилотът Валери Илиев: Не съм бил агресивен, стана досадна грешка

"Не се опитваше да избяга от прихващача, нещата се развиха съвсем нормално", каза ръководителят на базата в Граф Игнатиево

14.07.2022 | 13:56 Редактор: Петя Кръстева

Малък самолет вдигна на крак военновъздушните сили край Плевен. Машината беше приземена на летището в Бохот.

На 13 юли минути пред 18 часа  дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" са приведени в действие по изпълнение на мисия "Air Policing" за самолет нарушител. "Чесна - 150" е прихванат наземните средства за противовъздушна отбрана в района на Свищов в временно резервирана зона без полетен план и без включено устройство за връзка с наземните радари. 

"Изтребителят изпълни няколко маневри над мен и аз разбрах, че съм прихванат. След което не съм бил агресивен спрямо прихващача. Изпълних си задачата и кацнах на летището, след това се изсипа полиция", заяви пилотът Валери Илиев, който бе обвинен, че е нарушил българското въздушно пространство.

Пилотът е категоричен, че не е летял в забранено за полети пространство. 

"Това е досадна грешка, която се е получила от румънските колеги. Те са прихванали някаква цел, предали са я на нашите ВВС или командването, което излъчва нарушителите. При което се получи така, че аз изпълнявам полет в района на летището заради отказа на моята радиостанция", поясни той. 

Илиев подчерта и защо не уведомил летището към военновъздушното училище в Долна Митрополия.

"Не съм ги информирал защото не е било необходимо. Долна Митрополия не бяха започнали все още полети тогава. Като кацнах, се обадих и се установи, че те ще стартират", каза пилотът. 

Самолетът "Чесна - 150", управляван от Илиев, е собственост на "Олимпия Еър" - училището за обучение на пилоти в гражданската авиация. Техни възпитаници извършват по 20-30 полета дневно в района, където е бил прихванат самолетът, смятан за нарушител . 

Според собственика на летището в Бохот - Антон Георгиев, който обучава кадри в същото училище, случката с ескортирания самолет е абсурдна.

"Целта му не беше агресивна, не се опитваше да избяга от прихващача. Нещата се развиха съвсем нормално. Изтребителят си свърши работата", обобщи и генерал Николай Русев, който е ръководител на авиобазата в Граф Игнатиево.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
самолетчета
преди 1 година
Всички са невинни! И за чия сметка са направените хиляди левове разходи? Сигнализирай за неуместен коментар