Жега в Западна Европа, в България живакът скача с 10 градуса, пак ще има градушки

Причина за горещото време е горещ въздух от Северна Африка

11.07.2022 | 20:04 Редактор: Теодора Патронова

Жега и суша обхванаха Западна Европа. У нас температурите са под очакваните за разгара на лятото. След хладното време обаче идва жега.

Части от Централната част от континента също е под натиска на високите температури, за щастие при нас няма да достигне горещата вълна с температури над 45 градуса, но все пак градусите ще се повишат осезаемо.

Горещ въздух от Северна Африка предизвика рекордно високи температури в Западна и Централна Европа. В Португалия се борят с горски пожари, в които близо 30 души бяха ранени. Там не е валял дъжд от 66 дни.

Горещата вълна ще продължи и през следващите дни, споделя климатологът Петър Янков.

"Това засушаване в Западна Европа е вече налице, обширен антициклон е обхванал западните и централни части на континента. В следващите дни, утре и вдругиден в Западна Европа – температурите ще надвишават 33-градусовата бариера за горещо време. В Париж например се очакват температури от 35 до 38 градуса. При средни максимални температури за юли месец 32 градуса, това са амплитуди с около 14 градуса по-високи от нормалните", обясни той.

Топло и сухо време ще има и в нашата страна с температури до 35-37 градуса. Но жегата ще се задържи за кратък период. През уикенда отново ни очаква захлаждане.

"Първите признаци за понижение на температурите ще се проявят в петък. У нас валежите ще бъдат често явление с гръмотевични бури и условия за градушки в северозападните и северни части от нашата страна", обясни Янков.

Динамичен и с много слънце ще продължава да бъде юли. Летните дни ще са най-прохладни по нашите географски ширини. 

Вижте повече в репортажа на Александрина Янкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК